Profilen - utmärkande gotlandskådare

Med jämna mellanrum kommer vi att presentera en utmärkande skådarpersonlighet från Gotland. Vilken är din favoritlokal, ditt bästa fågelminne och hur ser framtiden ut för den gotländska fågelfaunan. Det är alla exempel på frågor som våra personligheter får svara på. Lär känna Tord Lantz, styrelseledamot de senaste 10 åren samt ansvarig för telefonsvararen under nästan lika lång tid (tom 2005).

För att läsa andra profiler klicka här.

Namn: 
1967-04-21: Lantz, Tord Lars Nicklas, Oxe/Taurus a.k.a El Toro Magnifico...

Bor:  
Med min vackra sambo/fästmö Maria och våra två synnerligen välskapta barn Melker och Rakel, i nybyggt hus med adressen Lilla Hamre Östergarn (160 arter på tomtlistan sedan inflytt 2005-08-13).

Arbete:
Grosshandlare. Värvades för en icke namngiven transfersumma av far från Postverket till familjeföretaget Keges Grosshandel hösten -87, och är numera delägare och driver detta tillsammans med äldre bror Tony.

Vad är/har varit din roll inom GOF:
Styrelseledamot i ungefär 10 år och har dessutom ansvarat för föreningens telefonsvarare under en längre period på minst 7- 8 år fram t.o.m. sommaren 2005.

Aktuellt: 
Inget speciellt inom föreningen förutom diverse exkursions- och reseledande, däremot betydligt mera i yrkes-, pappa- och i husägarrollen.

Kikare: 
”Swarovski-torsk” sedan ett antal år tillbaka med 10X42 EL som handjagare och ATS-80 HD som tubval.

Antal skådarår: 
26 - Smygstartade solo i Skäggs-Martebo myr under 1981, deltog sedan i min första GOF-Xq den 14 februari 1982 med samling vid Snäck, (tror den leddes av Jörgen Petersson eller LarsÅke Pettersson) och kryssade då bl a storskarv, knipa, alfågel m.m. i sällskap av bl a Robert Kavhed och Ola Wizén.

Hur började ditt fågelintresse: 
Fostrades nog till detta av min far som är allmänt naturintresserad och jägare. Fick bl a i juvenila år åka i arla morgonstund till t.ex. Lina myr för att titta på brushanespel, Storsund för att lyssna på rördrom, eller Kyrkbingegrund för att titta på dom stora bestånd av Adam o Eva som då växte där och Näsudden på and- och gåsjakt. Hade sedan turen att få en fågelintresserad klassföreståndare på Södervärn under högstadiet vid namn Kjell Ekman, och en likaledes intresserad parallellklasspolare vid namn Robert Kavhed som i sin tur kände Ola Wizén och sen va de kört...

Antal arter på Gotland:
315 tom 2006-12-31 –  om dom senaste tillskotten blir godkända.

Favoritlokal på Gotland:
Öar ligger mig varmt om hjärtat och Östergarnsholm är därför definitivt i topp, följt av bl a Fårö, Gotska Sandön, Karlsöarna och givetvis Faludden Stockviken och Hoburgen.

Bästa fågelupplevelsen på Gotland: 
Alltid svårt att jämföra eller rangordna upplevelser men, om man tittar till de mera udda arter man sprungit på gm åren och som genererat "högst arbetspuls" så är givetvis den 10 oktober 1988 en minnesvärd dag. Då stötte jag landets första och hittills enda godkända fynd av Brokig kardinal ur en buske i Hoburgsklippans brant och lyckades därefter med bedriften att driva in den i ett av Sundregruppens/Sundre Fågelstations nät! Tätt följt av landets tillika hittills enda godkända fynd av Balkansångare, som satt och både lockade och sjöng i Almedalen 15 maj 1992 då jag letade efter en Kinesisk bulbyl som setts där dagen innan! Upptäckten av den första i Sverige av 2005 års invasionsart i Europa, nämligen Ökentrumpetaren  på Skär Fårö 28 maj 2005, den svarthuvade sparven som satt och sjöng vid Valva i Eskelhem en majdag -93, videsångare vid Hoburgen i oktober samma år, bergsångare i nät på samma lokal i augusti 2001, mindre bergand i Lausviken en ljum julikväll 2006 och sist men absolut inte minst – en av inte bara förra årets höjdpunkter, utan en av dom mest minnesvärda fågelupplevelserna någonsin alla kategorier – nämligen Dvärguven hemma i Östergarn i början av juni 2006. En pippi som hade den synnerligen goda smaken att både höras från och senare tom ses i min egen trädgård innan den tackade för sig och försvann med sista obs i början av augusti – underbart!   

Annars är jag mycket svag för sträckande fågel och att stå en morgon i hård sydostvind på Östergarnsholm, Faludden eller Holmudden/Fårö fyr i antingen slutet av maj alternativt augusti-oktober och ha mängder av lommar, änder och gäss som passerar, samtidigt som dvärgmåsar, labbar av diverse slag o storlekar och annat smått o gott trotsar vinden och kryssar sig antingen mot eller med densamma, är en upplevelse utöver det vanliga.

Vad önskar du att GOF tar tag i framöver:
Att jobba aktivt för att säkra återväxten i föreningen/skådarleden ser jag som ett huvudmål som föreningen måste ta tag i, medelåldern börjar bli osunt hög. Om vi inte snart börjar rekrytera yngre medlemmar och förmågor kommer föreningen att självdö! Och ingen kan då som Per nämner i den tidigare publicerade Profilen fortsätta att jobba för ett fortsatt fågelrikt Gotland med allt vad det innebär av inventerande, skydd mot exploateringar och annan rovdrift av de unika naturvärden vi har här på ön, och sist men inte minst givetvis så önskar man ju att vi kan hjälpa till att verka för att Östersjön ska kunna överleva.    

Vad tror du om framtiden för det gotländska fågellivet:
Om bara alla naturintresserade i detta och i alla andra länder gör gemensam sak och börjar ställa dom krav på våra makthavare som snart måste ställas, så tror jag mycket väl att inte bara det gotländska fågellivet, utan också Sveriges, Europas och övriga världens fågelliv till stora delar kan räddas till våra kommande generationer.
Det börjar ju utan tvekan bli bråttom om vi ska kunna vända den accelererande utrotningen av jordens djurliv och naturtillgångar.

Övriga intressen:
Instämmer i det mesta med föregående talare (läs Profilen Per Smitterbergs svar på denna "fråga").
Resor! Gärna ofta, mycket och länge, till världens alla hörn, då gärna både med familj, jobb, kikare och kamera om nu det mot all förmodan skulle gå att kombinera...
Mat! "Det ska va mycket mat"! Som en god vän vid namn Jörgen "Jojja" Jonsson en gång uttryckte sig... 
Är där givetvis fostrad av yrkesvalet som grosshandlare, av en far som är jägare och en mor "från den gamla skolan" som är en fena i köket, i synnerhet på vilt som hon blivit då hon tillagat allt det pappa skjutit genom åren såsom vildand, gås, fasan, duva, älg, rådjur m.m.
Och...
Dryck! Börjar väl bli tjatigt med alla jämförelser med Pers övriga intressen, men har också ett osedvanligt gott öga eller snarare smak för extra rökiga Islay Malts, och börjar få en hyfsad samling av i synnerhet favoriten Ardbeg men även en del Port Ellen, Caol Ila, Lagavulin och Bowmore trängs på hyllan... Dessutom det svarta guldet från Irland – Guinness!

SLAINTE! (Skål på Gaeliska) 

Tillbaka