Program

Häng med oss och få glädjen av att uppleva och lära Dig lite mer om Gotlands fåglar. Du behöver inte vara expert! Ta gärna kontakt med respektive programpunktsansvarig om Du har frågor kring aktiviteter eller samåkning.

Glöm inte fika. Efter någon timme i fält blir man sugen! Ta på Dig lämplig klädsel vid utflykterna och kom ihåg att det kan vara nog så kallt på våren när havet kyler! Ibland om vädret är extra bistert kan det vara klokt att kontrollera om utflykten blir av. Våra aktiviteter är öppna för alla.

Du som vill skriva ut aktuellt program (pdf-fil öppnas i ny flik) kan göra det genom att klicka här. Observera att samtliga inneträffar sker i ”Vita Huset” på Ekmansgatan 11 klockan 18.00 om inget annat anges.

Välkomna!

GOF program

Exkursioner, föredrag och resor

Program vår och försommar 2017

Programmet för vår och försommar 2017 hittar Du nedan samt i PDF-format via denna länk.
Programmet för vintern år 2017 hittar Du i PDF-format via denna länk.
Programmet för år 2016 hittar Du i PDF-format via denna länk.

 

Tisdagen 14 mars

Fågelskyddsområden och naturreservat

Varför och hur går det till när Länsstyrelsen beslutar om och genomför dessa skyddsområden. Det kommer Cecilia Nygren på Länsstyrelsen i Visby att berätta för oss om på Vita Huset, Ekmansgatan 11 Visby  med  början kl. 18.00.  Här blir det möjligheter att ställa frågor om sådant man undrar över.

 

Söndagen 26 mars

Fågelsträck vid Kronholmen

Årets första sträck är igång vid Kronholmens fyr i Västergarn, som är en av de bästa platserna på Gotlands västkust för att se vårsträcket. Vi räknar med bl.a ejder och kanske en islom om vinden är gynnsam. I brist på sträckare  blir det besök i Västergarnsviken eller Paån. Tänk på att det blir kyligt vid sjön så därför är en termos med något varmt uppiggande. Jörgen Petersson leder och finns på plats kl.07.00, han nås på  tel. 070-6558205.

 

Söndagen 9 april

Ejderspaning

Ejderspaning med korvgrillning vid Tomsarve kvarn (Tomsare kvänn) på Ekstakusten. Vi hoppas att korven smakar och att många fåglar drar förbi. Föreningen bjuder på grillkorv. Ta med egen dryck. Start kl. 9.00  men man är välkommen när man kommer. Kontaktperson:   Sven-Olof Lundgren tel. 070 2677324

 

Söndagen 16 april

Vårfåglar på Fårö

Nu har många av vårens fåglar anlänt till Fårö, passa då på att ta några timmar av påskdagen till en trevlig utflykt till träsk och vikar. Samling vid kyrkan klockan 9.00. Kom ihåg ta med fika. Obs: Färjan går 8.30 från Fårösund. Leder utflykten gör Lars-Erik Broman tel. 070 8280042.

 

Måndagen 1 maj

Näsuddens östra strand

Troligen första gången en utflykt i GOF:s regi går till Langård och Tvärård på Näsuddens östra strand. Här finns strandängar som troligen få har besökt men som jag tycker är bland de absolut bästa vadarlokalerna vi har. Samling kl. 9.00 vid vindkraftscentret på Näsudden. Kom ihåg ta med fikat. Skodon som tål vatten krävs. Leder gör Sivert Söderlund tel. 070 3326677.

 

Söndagen 7 maj

Fågelskådningens dag

Vi vandrar vi på de alltid spännande Södra Hällarna nära Visby. Nu har flera av sångarna anlänt så det kan bli många ljudliga strofer. Vi samlas på den nya P-platsen strax söder om Leva kl. 9.00. Leder gör Fredrik Gustavsson tel.070 6605093.

 

Tisdagen 23 maj

Tättingkonsert  Lummelundsbruk

Tättingkonsert i parken, Lummelundsbruk. Försommaren med alla vanliga (och möjligen sällsynta) gäster fyller den vackra parken nedanför kvarnbyggnaden. Vi samlas på nedre parkeringen kl 18.00. Tag  gärna med lite kvällsfika som kan smaka gott i försommarkvällen. Leder gör Clas Hermansson tel: 070 2540395.

 

Tisdagen 30 maj

Nattsångare

Nattsångare på Linamyr. Där trivs  gräshoppsångaren  men även vaktel och kornknarr kan höras  och kanske ett hoande  av nån uggla också. Samling vid Vallstena kyrka kl. 21.00. Leder gör Lars  Brolund tel. 076 8317093

 

Onsdagen 7 juni

Kvällsutflykt

Vi besöker lokalerna 81, 82, 83 i vår bok  ”Skåda fåglar på Gotland” Bogeviken Sjuströmmar, Vägumeviken,  Asunden. Boken kommer att kunna köpas på platsen. Nu är det som mest hektiskt i  fågelvärlden,  det kan bli många spännande upplevelser. Samling kl 18.00 vid köpcentret söder om Sjuströmmar i Slite. Ledare är Sten Wikström tel. 070 7546025

Onsdagen 14 Juni

Östergarns prästänge

Fåglar och folklore – berättelser i ett Gotländskt änge. Fågelskådning på vanliga fågelarter typiska för ett änge, samt en del om den folktro och berättelse som finns runt dessa arter. Samling vid kyrkan strax bredvid klockan 18.00. Leder gör Tomas Carlsson 070-2122591. Ta med egen fika.