Nötväcka, Visby, 2016. Foto: Erik Fröding

Program

Häng med oss och få glädjen av att uppleva och lära Dig lite mer om Gotlands fåglar. Du behöver inte vara expert! Ta gärna kontakt med respektive programpunktsansvarig om Du har frågor kring aktiviteter eller samåkning.

Glöm inte fika. Efter någon timme i fält blir man sugen! Ta på Dig lämplig klädsel vid utflykterna och kom ihåg att det kan vara nog så kallt på våren när havet kyler! Ibland om vädret är extra bistert kan det vara klokt att kontrollera om utflykten blir av. Våra aktiviteter är öppna för alla.

Du som vill skriva ut aktuellt program (pdf-fil öppnas i ny flik) kan göra det genom att klicka här. Observera att samtliga inneträffar sker i ”Vita Huset” på Ekmansgatan 11 klockan 18.00 om inget annat anges.

Välkomna!

GOF program

Exkursioner, föredrag och resor

Program – sommar, höst vinter 2018

Utflykter och inneträffar är öppna för alla, såväl för medlemmar som inte medlemmar. Du får glädjen att uppleva och lära dig lite mera om Gotlands fåglar. Du behöver inte alls vara expert. Glöm inte fika och lämplig klädsel vid utflykterna. Ta gärna kontakt med respektive kontaktperson om du har frågor om aktiviteten. Alla utflykter är avgiftsfria. Eventuella ändringar i programmet meddelas på vår hemsida.

Söndag 22 juli Norsholmen

Åter dags att genomföra den traditionstyngda vandringen på Norsholmen. Vi hoppas förstås på många sydflyttande arktiska vadare och lite lokala rovfåglar. Samling vid Sjöräddningsmuseet vid Ekeviken kl. 08:00. Tänk på färjetiderna! Ledare och kontaktperson Tord Lantz tel. 070 66 95 000.

 

Söndag 19 augusti Nybörjarskådning med vadare

Vi vänder oss först och främst till nybörjare, men alla andra är naturligtvis välkomna. Vi kommer även att ta oss till Näsudden, ett intressant område. Ta med kaffekorg. Samling kl. 10:00 vid Nissevikens badrestaurang. Ledare Sivert Söderlund och Sven-Olof Lundgren. Om du har några frågor, kontakta Sven-Olof tel. 070 26 77 324.

 

Söndag 26 augusti Änder, vadare och måsar

Dagens utflykt ska gå i lugnt tempo, vi håller oss på samma ställe hela morgonen. Snoderviken och Klase i Sproge är en bekväm lokal och favorit för exkursionsledaren. Här ägnas förmiddagstimmarna åt de arter som fyller sandrevlar och vikar. Samling kl. 08:00 vid Sproge kyrka. Ledare och kontaktperson Per Smitterberg tel. 070 56 85 368.

 

Lördag 8 september Järnålderns fåglar och landskap

”Dela kulturarvet” är årets tema på de Europeiska kulturarvsdagarna 8-9 sept. En del av vårt kulturarv är det landskap som fåglarna lever och färdas i. På Gotland är detta landskap synnerligen påverkat av människan ända sedan stenåldern. En påverkan som under vår egen tid har ökat. Fågelarter kommer och försvinner beroende på vad som händer med landskapet. Följ med på en promenad vid Gålrums förhistoriska monument och samtala om människor och fåglar under olika tider. Kanske några av arterna också visar sig i den vackra omgivningen. Samling kl. 10:00 vid Gålrums gravfält i Alskog (för vägbeskrivning se Guteinfo.com). Ledare och kontaktperson Tomas Carlsson 070 21 22 591.

 

Söndag 16 september Rovfåglar på Sudret

Bara ”himlen är hög” ska vi få njuta av rovfåglar, när många av dem ska flytta söderut. Artlistan borde bli lång, med allt från brun kärrhök till kungsörn och kanske pilgrimsfalk. Om rovfåglarna sviker oss ägnas dagen åt sträckskådning. Samling kl. 07:00 på parkeringen norr om Hoburgsklippan, Sundre. Ledare och kontaktperson Per Smitterberg tel. 070 56 85 368.

 

Söndag 7 oktober Gäss och lommar vid Kuppen

Har vi bara ”vindarna med oss” är det hög tid för de arktiska gässen, änderna och lommarna att flytta förbi vår kust. Packa en rejäl matsäck, ta med något att sitta på. Samling kl. 07:00 där kustvägen tar slut, vid sjömärket på Kuppens östra hörn. Ledare och kontaktperson Per Smitterberg tel. 070 56 85 368.

 

Tisdag 23 oktober Vadare du möter på Gotland

Vi kryper ut i gyttjan tillsammans med Torsten Green-Petersen och får se på vadare av olika slag. Det blir exempel på unga och gamla fåglar, både gotländska och sibiriska. Vi möts kl. 18:00 i Vita huset på Ekmansgatan 11, Visby. Kontaktperson Clas Hermansson tel. 070 25 40 395.

 

Onsdag 7 november Nattens- och dagens magiska fåglar

Berättarkväll med fågeltema på Klintehamns bibliotek. Det blir en blandning av folklore och berättelser om fåglar runt brasan i berättarrummet. Om spelmannen som fick ett slag på axeln av spökena, eller var det kattugglan. Vad ska du göra om du blir dårad av göken? Hur människan fick elden och ljuset av korpen… Några exempel på folktro om fåglar. Samling på Klintehamns bibliotek kl. 19:00. Ledare och kontaktperson Tomas Carlsson 070 21 22 591.

 

Fredag 30 november Skådarpub

Dags att krypa inomhus och ”ljuga om fågelmöten i brasvärmen”. Vi träffas på pub/restaurang Bryggeriet mat & maltArtillerigatan 9 Visby kl. 18:00. Anmälan senast 22 november till Sven-Olof Lundgren tel. 070 26 77 324.

 

Tisdag 11 december Luciafika med bildföredrag

Någon dag för tidigt så bjuder föreningen medlemmarna på luciafika och bildföredrag. Fredrik Ström, som periodvis vistas i Portugal, berättar och visar bilder av dess fåglar. Finns nog en del att lära om man stöter på någon sydvästlig raritet här på ön! Vi möts kl. 18:00 i Vita huset på Ekmansgatan 11, Visby.Kontaktperson Sven-Olof Lundgren tel. 070 26 77 324.

 

 

 


Program i PDF-format

Program sommar, höst & vinter 2018 hittar Du via denna länk.
Program vinter, vår & försommar 2018 hittar Du via denna länk
Programmet sommar och höst 2017 hittar Du via denna länk (reviderad 2017-06-27).
Programmet för vår och försommar 2017 hittar Du via denna länk.
Programmet för vintern år 2017 hittar Du via denna länk.
Programmet för år 2016 hittar Du via denna länk.