Nötväcka, Visby, 2016. Foto: Erik Fröding

Program

Häng med oss och få glädjen av att uppleva och lära Dig lite mer om Gotlands fåglar. Du behöver inte vara expert! Ta gärna kontakt med respektive programpunktsansvarig om Du har frågor kring aktiviteter eller samåkning.

Glöm inte fika. Efter någon timme i fält blir man sugen! Ta på Dig lämplig klädsel vid utflykterna och kom ihåg att det kan vara nog så kallt på våren när havet kyler! Ibland om vädret är extra bistert kan det vara klokt att kontrollera om utflykten blir av. Våra aktiviteter är öppna för alla.

Du som vill skriva ut aktuellt program (pdf-fil öppnas i ny flik) kan göra det genom att klicka här. Observera att samtliga inneträffar sker i ”Vita Huset” på Ekmansgatan 11 klockan 18.00 om inget annat anges.

Välkomna!

GOF program

Exkursioner, föredrag och resor

Program juli-dec 2017

Vi ber er observera att det i den tryckta versionen av Bläcku står fel månad avseende exkursion ”Sträckmorgon på Faludden”. Exkursionen genomförs den 17 september.

Söndagen 30 juli Norsholmen

En traditionell utflykt på Fårö när dom första återvändande vadarna anlänt. Samling vid sjöräddningsmuseet vid Ekeviken kl. 08:00 Tänk på färjetiderna.

Ledare: Åke Andersson tel. 070-212 03 21.

 

Söndagen 6 augusti

Lokaler i vår bok ”Skåda fåglar på Gotland”

Vi besöker platserna 42 Hummelbosholm – Bandlundsviken och 41 Ronehamn och Ålarve naturreservat. Samling vid grinden på Hummelbosholm kl. 09:00

Ledare:Sivert Söderlund tel. 070-332 66 77.

 

Söndagen 20 augusti

Vadare och änder vid Snoderviken och Klase

Sommarens stress är över och de första arktiska vadarna börjar vända söderut. Dessutom finns det förmodligen flera spännande rovfåglar som patrullerar över strandängarna. Vi samlas vid Sproge kyrka kl 07:00 och åker sedan gemensamt ner till fiskeläget Klase. Glöm inte matsäcken!

Leder och svarar på frågor gör Per Smitterberg, tel. 070 5685368.

 

Söndagen 17 november september

Observera – fel månad publicerat tidigare. Exkursionen äger rum i september månad. Vi ber om överseende med misstaget.

Sträckmorgon på Faludden

Om vi har tur med väder och vind kan det bli en mäktig upplevelse, när gäss, änder, lommar och vadare skall passera Östersjön och Gotland. Det gäller bara att ”inte ge upp” för ibland kan det vara trögt i starten innan sträcket kommer igång. Om vädret känns osäkert och du undrar ifall det blir av, hör av dig till undertecknad för besked. Samlingen på udden ute vid de gamla fiskebodarna öster om fyrområdet. Undertecknad finns på plats från kl 06:00. Glöm inte en fyllig matsäck!

Leder och svarar på frågor gör Per Smitterberg, tel. 070 5685368.

 

Söndagen 8 oktober

Höstfåglar på Furillen

Nu är fågelhösten i full gång, med ”varje buskage fullt av tättingar” och sträckande sjöfåglar längs kusten. Vi väljer strategi utifrån de aktuella förutsättningarna och vädret, men räkna med åtminstone två olika områden som kommer besökas. Vi samlas på parkeringen vid Östervik (där stigen ut till Fituddentornet startar). Samling kl 08:00. Glöm inte matsäcken!

Leder och svarar på frågor gör Per Smitterberg, tel. 070 5685368.

 

Tisdag 17 oktober

Fastställande av den stadgeändring som beslutades på senaste årsmötet. En berättelse om upp- och nedgång i ejderbeståndet. I nästan ett halvt sekel har ejdrarna på Lilla Karlsö följts.

Ordförande Måns Hjernquist berättar om detta. Plats och tid: Vita Huset på Ekmansgatan klockan 18:00.

 

Söndagen 22 oktober

Höststreck på Östergarnsholm

Vid befarat dåligt väder, kontrollera med Tord kvällen innan eller på morgonen. Båten tar max 12 personer först till kvarn gäller. Ring Sven-Olof för kostnad, se nedan. Tag med lämpliga kläder för årstiden, tag med något att äta och dricka. Samling vid hamnen i Herrvik, avfärd kl. 08:00 – ca. 15:00

Ledare: Tord Lantz Tel. 070-669 50 00

Anmälan till Sven-Olof Lundgren på mail: sven-olof.lundgren@telia.com eller SMS på 070-26 77 324

 

Onsdag 15 november

Äventyr och ovanliga möten på den sibiriska tundran

Sommaren 2016 gjorde Mattias Gerdin en resa till den ryska tundran tillsammans med Alexander Hellqvist och Mats Waern. Det slutliga målet var Olenekdeltat där den Nordamerikanska prutgåsen och den sibiriska prutgåsen möts sida vid sida. En plats som nästan aldrig har besökts av fågelskådare. Här häckar stora mängder vadare, såsom sibirisk tundrapipare, tuvsnäppor och rödhalsade snäppor. Med tur kan man även hitta den mytsomspunna rosenmåsen som häckar på ett fåtal ställen. Mattias kommer att visa bilder och berätta om fåglarna som han mötte under resan.

Plats och tid: Vita Huset på Ekmansgatan klockan 18:00.

 

Tisdag 12 december

Lussebullar med kaffe och överraskningar. Plats och tid: Vita Huset på Ekmansgatan klockan 18:00.


Program i PDF-format

Programmet sommar och höst 2017 hittar Du via denna länk (reviderad 2017-06-27).
Programmet för vår och försommar 2017 hittar Du via denna länk.
Programmet för vintern år 2017 hittar Du via denna länk.
Programmet för år 2016 hittar Du via denna länk.