Nötväcka, Visby, 2016. Foto: Erik Fröding

Program

Häng med oss och få glädjen av att uppleva och lära Dig lite mer om Gotlands fåglar. Du behöver inte vara expert! Ta gärna kontakt med respektive programpunktsansvarig om Du har frågor kring aktiviteter eller samåkning.

Glöm inte fika. Efter någon timme i fält blir man sugen! Ta på Dig lämplig klädsel vid utflykterna och kom ihåg att det kan vara nog så kallt på våren när havet kyler! Ibland om vädret är extra bistert kan det vara klokt att kontrollera om utflykten blir av. Våra aktiviteter är öppna för alla.

Du som vill skriva ut aktuellt program (pdf-fil öppnas i ny flik) kan göra det genom att klicka här. Observera att samtliga inneträffar sker i ”Vita Huset” på Ekmansgatan 11 klockan 18.00 om inget annat anges.

Välkomna!

GOF program

Exkursioner, föredrag och resor

Vinter, vår & försommar 2018

Samtliga programpunkter publiceras även på hemsidan www.blacku.se

Utflykter och inneträffar är öppna för alla, såväl för medlemmar som inte medlemmar. Du får glädjen att uppleva och lära dig lite mera om Gotlands fåglar. Du behöver inte alls vara expert. Glöm inte fika och lämplig klädsel vid utflykterna. Ta gärna kontakt med respektive kontaktperson om du har frågor om aktiviteten. Alla utflykter är avgiftsfria. Eventuella ändringar i programmet meddelas på vår hemsida.

 

Söndag 21 januari Vinterfåglar och fågelmatning

Vi tittar på de fåglar som finns vid matningen på Hällarna och pratar om lämplig utrustning och vad man skall mata fåglarna med. Samling kl. 10:00 vid Leva Kungsladugårdar.

Ledare och kontaktperson Sivert Söderlund tel. 070 33 26 677.

 

Tisdag 30 januari Hur går det för havsörnen?

Det har hänt en hel del sen förra presentationen av den mäktiga havsörnens status på ön.  I kväll får du en genomgång av artens historia, återkomst och nuvarande liv och leverne på Gotland. Föreningen bjuder på fika. Vi möts kl. 18:00 i Vita huset på Ekmansgatan 11, Visby.

Kontaktperson Per Smitterberg tel. 070 56 85 368.

 

Söndag 11 februari Klintehamns hamn – särskilt för nybörjare

Naturligtvis är också andra intresserade välkomna. Vi upprepar fjolårets populära utflykt där många nya intresserade deltog. Vi ser på många olika arter bl.a. den vackra salskraken som bl.a. häckar i skogssjöar i norra Sverige. De övervintrar med flera exemplar i hamnen. Ta gärna med kikare. Vi har också några kikare som du kan låna. Glöm inte att ta med något varmt att dricka! Samling kl. 10:00 vid Karlsökajen.

Kontaktperson Sven-Olof Lundgren tel. 070 26 77 324.

 

Måndag 12 februari Fågelvandringar kring stan för daglediga

I samarbete med Studiefrämjandet arrangerar vi dessa små utflykter under våren. Vi börjar med samling vid Terra Novakyrkans P-plats kl 09:30. Vandringen pågår ungefär 2 timmar. Lätt vandring, klädsel efter vädret. Ta gärna med kikare. Inga krav på medlemskap, alla välkomna!

Ledare och kontaktperson Sivert Söderlund tel. 070 33 26 677.

 

Tisdag 20 februari Årsmöte

Föreningens medlemmar kallas till Gotlands Ornitologiska Förenings ordinarie årsmöte. Efter årsmötesförhandlingarna berättar Niklas Aronsson, redaktör för Vår Fågelvärld, om vårens omtalade TV-program ”Det Stora Fågeläventyret”. Följ med bakom kulisserna till serien. Han var en av sju fågelskådare som hjälpte var sin kändis att skåda. Programmet blev en tittarsuccé och premiären sågs av över en miljon tittare. GOF bjuder på fika. Vi möts kl. 18:00 i Vita huset på Ekmansgatan 11, Visby.

Kontaktperson Måns Hjernquist tel. 070 22 53 291.

 

Måndag 12 mars Fågelvandringar kring stan för daglediga

I samarbete med Studiefrämjandet arrangerar vi dessa små utflykter under våren. Idag sker samling vid Norderstrands P-plats kl 09:30. Vandringen pågår ungefär 2 timmar. Lätt vandring, klädsel efter vädret. Ta gärna med kikare. Inga krav på medlemskap, alla välkomna!

Ledare och kontaktperson Sivert Söderlund tel. 070 33 26 677.

 

Söndag 18 mars Nytt om ringmärkning

Thord Fransson, ansvarig för Ringmärkningscentralen, Riksmuseet berättar om de senaste rönen om ringmärkning och fågelflyttning, om satellitmärkning, ljusloggar och annat som revolutionerat ringmärkningen. Lönar det sig att bara märka med vanliga ringar? Men dagens ringmärkning används också mer till än att se vart fåglarna flyttar. Föreläsningen äger rum på Almedalsbiblioteket i Visby, sal E22 (efter cafeterian i entrén) kl 14:00 och genomförs i samarbete med Studiefrämjandet.

Kontaktperson Sven-Olof Lundgren tel. 070 26 77 324.

 

Lördag 24 mars Ejdersträck vid Nyhamn

Denna vår spanar vi sträcket vid Nyhamns lilla fiskeläge i Lummelunda. Härifrån är det fri sikt så fåglarna upptäcks tidigt och kan följas länge innan de försvinner mot Stenkyrkehuk och vidare norrut. Kom ihåg matsäcken och varma kläder. Samling kl. 07:00 vid fiskeläget, Nyhamn.

Ledare och kontaktperson Jörgen Petersson tel. 070 65 58 205.

 

Söndag 25 mars Fågelsång del 1 – särskilt för nybörjare

Vi lyssnar och samtalar om vad vi hör och hur vi kan skilja de olika arterna från varandra. Samling kl. 10:00 på parkeringen vid Trojaborg på S:t Göransgatan, Visby.

Ledare och kontaktperson Sivert Söderlund tel. 070 33 26 677.

 

Söndag den 8 april Vårfåglar på Fårö

Nu har många av vårens fåglar anlänt. Passa då på att ta en trevlig utflykt till träsk och vikar på vackra Fårö. Kom ihåg att ta med att fika och kontrollera Fåröfärjans tidtabell. Samling kl. 09:00 vid Fårö kyrka.

Ledare och kontaktperson Lars-Erik Broman tel. 070 82 80 042.

 

Måndag 9 april Fågelvandringar kring stan för daglediga

I samarbete med Studiefrämjandet arrangerar vi dessa små utflykter under våren. Idag sker samling P-platsen bakom Länsstyrelsen på Visborg kl 09:30. Vandringen pågår ungefär 2 timmar. Lätt vandring, klädsel efter vädret. Ta gärna med kikare. Inga krav på medlemskap, alla välkomna.

Ledare och kontaktperson Sivert Söderlund tel. 070 33 26 677.

 

Söndag 15 april Vårens fåglar på Storsudret

Vi hoppas att väderbakslagen uteblir och att luften sjuder av lärksång, medan viporna svingar sig över strandängarna. Att få möta den gotländska fågelvårens vibrerande kraft vill man inte missa. Beroende på väder och fågeltips fortsätter vi sen till andra platser på öns södra delar. Glöm inte matsäcken! Samling kl. 08:00 på parkeringen vid Faluddens fyr.

Ledare och kontaktperson Per Smitterberg, tel. 070 56 85 368.

 

Söndag 22 april Sträckande fågel vid Ekstakusten

Vi spanar efter sträckande fågel och grillar korv vid Tomsarve kvarn på Ekstakusten. Man får hoppas att korven smakar och många fågelsträck drar förbi. Föreningen bjuder på korv men ta med egen dryck. Samling kl. 09:00 vid Tomsarve kvarn, Eksta.

Ledare och kontaktperson Sven-Olof Lundgren tel. 070 26 77 324.

 

Söndag 20 maj Min barndoms fågelmarker – Bogeviken

Jag hoppas att du vill följa med till Slite och njuta av det rika fågellivet vid Sjuströmmar och Bogeviken. Här formades jag till en fågelvän för livet! Vi spanar på vad som finns ute vid Sjuströmmar, där Östersjöns vågor trycker på. Sen vandrar vi till den avsnörda gamla havsviken Bogeviken, som närmast kan liknas vid en insjö. Här möter du silvertärnor från skärgården utanför som fiskar bland skäggdoppingar längs vassbäddarna. Glöm inte matsäcken! Samling kl. 09:00 vid P-platsen direkt söder om Sjuströmmar, Slite.

Ledare och kontaktperson Per Smitterberg, tel. 070 56 85 368.

 

Tisdag 22 maj Tättingkonsert vid Lummelundsbruk

Försommaren fyller den vackra parken nedanför kvarnbyggnaden med fågelsång av vanliga och mindre vanliga fåglar. Ta gärna med kvällsfika som kan smaka gott i försommarkvällen. Samling kl. 18:00 vid den nedre parkeringen, Lummelundsbruk.

Ledare och kontaktperson Clas Hermansson tel. 070 25 40 395

 

Tisdag 29 maj Nattsångare på Lina myr

Där trivs gräshoppsångaren men även vaktel och kornknarrar kan höras samt kanske någon hoande hornuggla. Samling kl. 21:00 vid Vallstena kyrka.

Ledare och kontaktperson Lars Brolund tel. 076 83 17 093

 

Måndag 4 juni Fågelsång del 2 – särskilt för nybörjare

Vi lyssnar och samtalar om vad vi hör och hur vi kan skilja de olika arterna från varandra. Samling kl. 18:00 på parkeringen vid Allekvia änge, Endre.

Ledare och kontaktperson Tomas Carlsson 070 21 22 591.

 

Torsdag 7 juni Fågellokaler i Gothem

Bekväm kvällsskådning i en gotländsk strandsocken. Vi besöker lokalerna 57, 58 och 59 i vår bok ”Skåda fåglar på Gotland”. Det är Storsund, Agbod och Åminne. Utflykten avslutas vid exkursionsledarnas strandbod vid Åmynningen där de bjuder på fika. Samling kl. 18:00 vid Gothem kyrka. Ledare och kontaktpersoner Ann och Sten Wikström tel. 070 75 46 025.

 

 

 


Program i PDF-format

Program vinter, vår & försommar 2018 hittar du via denna länk
Programmet sommar och höst 2017 hittar Du via denna länk (reviderad 2017-06-27).
Programmet för vår och försommar 2017 hittar Du via denna länk.
Programmet för vintern år 2017 hittar Du via denna länk.
Programmet för år 2016 hittar Du via denna länk.