Viktig info m.a.a. Covid-19

 

Med anledning av de nya skärpta rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten gällande sammankomster med personer som ej bor tillsammans, har följande beslut fattats. Tillsvidare ställs föreningens inneträffar in, eftersom vi inte vill riskera våra medlemmars hälsa. Vi följer givetvis utvecklingen fortlöpande och kommer att rätta oss därefter. Därför ber vi Dig, käre GOF-medlem, att titta efter här på hemsidan efter den senaste informationen. Du kommer att hitta aktuell information på startsidan (under ”De senaste nyheterna” samt ”På gång” i högerkanten. Programgruppen och styrelsen hoppas på förståelse och att vi så småningom kan återta dessa möten. Tillsvidare kommer våra uteaktiviteter (exkursioner) att fortsätta, men givetvis med förstånd och respekt för avståndsregler.

 

Per Smitterberg, Programgruppen GOF

Nötväcka, Visby, 2016. Foto: Erik Fröding

 

Program

Häng med oss och få glädjen av att uppleva och lära Dig lite mer om Gotlands fåglar. Du behöver inte vara expert! Ta gärna kontakt med respektive programpunktsansvarig om Du har frågor kring aktiviteter eller samåkning.

Glöm inte fika. Efter någon timme i fält blir man sugen! Ta på Dig lämplig klädsel vid utflykterna och kom ihåg att det kan vara nog så kallt på våren när havet kyler! Ibland om vädret är extra bistert kan det vara klokt att kontrollera om utflykten blir av. Våra aktiviteter är öppna för alla.

Du som vill skriva ut aktuellt program (pdf-fil öppnas i ny flik) kan göra det genom att klicka här. Observera att samtliga inneträffar sker i ”Vita Huset” på Ekmansgatan 11 klockan 18.00 om inget annat anges.

Välkomna!

GOF program

Exkursioner, föredrag och resor

Program 2021 – sommar-vinter 2021

Efter det senaste årets turbulens orsakad av Coronapandemin har vi fått vänja oss vid snabba förändringar och inställda möten. Eftersom vi planlägger programmets innehåll så långt i förväg, blir det förstås svårt att säkert veta om allt går i lås. Med anledning av det vill vi påminna medlemmarna att det senaste alltid finns att se på hemsidan.

Söndag 1 augusti – Norsholmen, en klassiker är tillbaka (97)

Den ständigt efterfrågade utflykten till Fårös norra strandängar är tillbaka. Vi gör en härlig vandring längs Ekevikens strand ut till De betade strandängarna. Optimalt för adulta arktiska vadare och spännande rovfåglar. Samling vid Sjöräddningsmuséet kl. 07:00. Ledare och kontaktperson är Tord Lantz, tel. 070 669 50 00.

 

Tisdag den 10 augusti – Tärnsträck på Närsholm (44)

Denna tisdagskväll utforskar vi åt tärnsträcket som brukar passera söderut under sensommar och tidig höst. Vi sitter på Närsholmen, nära stranden mellan Kroken och Glasskär. Kom när du kan och stanna så länge du vill. Vi finns på plats från kl 16:00. I och med att vi sitter på samma ställe hela kvällen så finns gott om tid att fika eller varför inte inta middagen i fält. För att undvika terrängkörning, parkera gärna vid vändplatsen vid Glasskär. Ledare och kontaktperson är Fredrik Gustafsson, tel. 070 660 50 93.

 

Söndag 15 augusti – Arktiska vadare och simänder på Asunden (83)

Efter förra årets tillströmning av fågelsugna kör vi en repris. Vi hoppas på spännande vadare som är på väg till vinterkvarteren. Kanske kommer en havsörn eller fiskgjuse och visar upp sig. Samling på p-platsen vid vägbankens slut kl. 08:00. Ledare och kontaktperson är Per Smitterberg tel. 070 568 53 68.

 

Söndag 5 september – Kovik och Vivesholm 34 & 33)

Dags att uppleva några lättskådade och promenadvänliga kustlokaler på öns västra sida. Vi startar i Kovik för att sedan köra den korta sträckan till p-platsen vid Vivesholm. Änder och vadare står på menyn. Samling på parkeringen vid Kovik kl. 09:00. Ledare och kontaktperson är Sivert Söderlund tel. 070 332 66 77.

 

Söndag 12 september – Mitt i fågelhösten på Närsholm (44)

Det har gått en månad sedan vi var här, så nu är det dags för lite nya fåglar på denna underbara fågellokal. Beroende på vädrets makter ser vi vad som bjuds, sträckande sjöfåglar, svävande örnar eller spännande tättingar i dungarna. Samling på p-platsen vid stora talldungen kl. 08:00. Ledare och kontaktperson är Per Smitterberg tel. 070 568 53 68.

 

Tisdag 14 september – Höstflyttning i Visby (67)

Man behöver inte åka till öns ytterkanter för att uppleva fågelflytten. Den västra klintkusten (som Visby ligger mitt i) är en fin sträckled både höst och vår. Man har god överblick både över havet samt dungarna och hällarna. Samling på p-platsen söder om ”Leva kungslador” kl. 09:00. Ledare och kontaktperson är Sivert Söderlund tel. 070 332 66 77.

 

Söndag 26 september – Strandvandring vid Harudd i Hall (88)

Lär känna en av öns nordvästra lokaler, kanske inte så ofta besökt. Vi vandrar sydväst från parkeringen på Harudd ner till Hasselriv, en sträcka på drygt 4 km tur och retur. Vi hoppas på gås- och andsträck, örnar och kanske spännande östliga sångare i buskagen. Samling vid Hall kyrka kl. 10:00. Ledare och kontaktperson är Per Smitterberg tel. 070 568 53 68.

 

Söndag 3 oktober – Fågelhöst i Sundre (1, 2 och 5)

Hur många arter rovfåglar eller östliga sångare får vi se? Svaret får du när du varit med på denna höstklassiker i vårt utbud. Givetvis hoppas vi på rätt väder och ”en del tur”. Samling på p-platsen norr om Hoburgsklippan (där asfaltvägen slutar) kl. 08:00. Ledare och kontaktperson är Per Smitterberg tel. 070 568 53 68.

 

Söndag 10 oktober – Höst och östliga gäster på Fårö (99)

Många av de sydsträckande arterna, gäss, änder och vadare ser oftast Fårö först när de närmar sig Gotland. Det är därför perfekt att hålla span däruppe. Vi startar morgonen vid Holmuddens fyr och ser hur sträcket utvecklas. Därefter fortsätter vi skådandet på Fårös norra och östra delar. Samling vid Holmuddens fyr från kl. 07:00. Ledare och kontaktperson är Tord Lantz, tel. 070 669 50 00.

 

Onsdag 17 november – Informationskväll

Dags att försöka samlas för att informera och bolla idéer med medlemmarna. Inventeringar, nya utflyktsmål eller Bläckus innehåll. Vi vill veta dina åsikter, samt berätta vad vi jobbar med. Vi möts kl. 18:00 i Vita huset på Ekmansgatan 11, Visby. Kontaktperson är Sven-Olof Lundgren, tel. 070 267 73 24.

 

Fredag 19 november – Skådarpub i höstrusket

Nu är säkert många sugna att träffas under otvungna former, utan kikare och inne i ”stugvärmen”. Detaljer och anmälan senast söndag 14 november till Sven-Olof Lundgren, tel. 070 267 73 24.

 

Onsdag 15 december

Föredrag berguv & Lucia. Dags att få en inblick i hur de gotländska berguvarna har det. Det genomfördes en tvåårig inventering som avslutades ifjol. Per Smitterberg berättar och visar bilder. Dessutom det traditionstyngda Luciafikat. Vi möts kl. 18:00 i Vita huset på Ekmansgatan 11, Visby. Kontaktperson är Sven-Olof Lundgren, tel. 070 267 73 24.

 

 


Program i PDF-format

 

Du hittar programmet i pdf-format här.
Observera att ändringar i programmet endast görs direkt på hemsidan ovan, och ej i pdf-dokumentet. För senaste information – se därför i publicerad info direkt på hemsidan, ej i pdf-filen.