Viktig info m.a.a. Covid-19

 

Med anledning av de nya skärpta rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten gällande sammankomster med personer som ej bor tillsammans, har följande beslut fattats. Tillsvidare ställs föreningens inneträffar in, eftersom vi inte vill riskera våra medlemmars hälsa. Vi följer givetvis utvecklingen fortlöpande och kommer att rätta oss därefter. Därför ber vi Dig, käre GOF-medlem, att titta efter här på hemsidan efter den senaste informationen. Du kommer att hitta aktuell information på startsidan (under ”De senaste nyheterna” samt ”På gång” i högerkanten. Programgruppen och styrelsen hoppas på förståelse och att vi så småningom kan återta dessa möten. Tillsvidare kommer våra uteaktiviteter (exkursioner) att fortsätta, men givetvis med förstånd och respekt för avståndsregler.

 

Per Smitterberg, Programgruppen GOF

Nötväcka, Visby, 2016. Foto: Erik Fröding

 

Program

Häng med oss och få glädjen av att uppleva och lära Dig lite mer om Gotlands fåglar. Du behöver inte vara expert! Ta gärna kontakt med respektive programpunktsansvarig om Du har frågor kring aktiviteter eller samåkning.

Glöm inte fika. Efter någon timme i fält blir man sugen! Ta på Dig lämplig klädsel vid utflykterna och kom ihåg att det kan vara nog så kallt på våren när havet kyler! Ibland om vädret är extra bistert kan det vara klokt att kontrollera om utflykten blir av. Våra aktiviteter är öppna för alla.

Du som vill skriva ut aktuellt program (pdf-fil öppnas i ny flik) kan göra det genom att klicka här. Observera att samtliga inneträffar sker i ”Vita Huset” på Ekmansgatan 11 klockan 18.00 om inget annat anges.

Välkomna!

GOF program

Exkursioner, föredrag och resor

 

Program januari-juni 2021

Siffrorna inom parentes hänvisar till dess nummer i Skåda fåglar på Gotland.

Söndag den 24 januari – Vinterfåglar i Ronehamn (41)

Dags att komma igång med fågelskådandet och vi börjar med Ronehamn på öns sydöstra sida. Här brukar det finnas stora flockar av dyk- och simänder samt havsörnar som patrullerar förbi. Har vi tur finns kanske några berglärkor på strandängen. Samling på parkeringen vid entrén till Ålarvereservatet kl 10:00. Ledare Per Smitterberg, tel. 0705 68 53 68.

 

Söndag den 21 februari – Klintehamns hamn, särskilt för nybörjare (32)

En utflykt för alla fågelvänner. Vi hoppas på de typiska vintergästerna, t.ex. den vackra salskraken. De brukar finnas i små gäng tillsammans med andra skrakar och änder. Tag gärna med kikare, vi har några som du kan få låna. Glöm inte att ta med en värmande fikakorg! Samling kl. 10:00 vid Karlsökajen. Ledare Sven-Olof Lundgren tel. 0702 67 73 24.

 

Tisdag den 2 mars – Fågelvandring i Visby (70 & 71)

Vi bjuder in till lite lättsam ”stadsskådning” och ser vad som övervintrar längs Norderstrand och Kärleksstigen. Samling på parkeringen vid Norderstrand kl. 10:00. Ledare Sivert Söderlund, tel. 0703 32 66 77.

 

Söndag den 21 mars – Fågelsträck med korvgrillning vid Hammarudd (28)

Åter dags för den årliga traditionen att möta ejdrar och andra nordsträckande arter vid Ekstakusten. Vi hoppas att vindarna ”blåser åt vårt håll”! Som tidigare bjuder föreningen på korv och ”glödande grillplats”, men ta med egen dryck och övrig matsäck. Samling kl. 09:00. Ledare Sven-Olof Lundgren tel. 0702 67 73 24.

 

Tisdag den 6 april – Fågelvandring i Visby (67)

Vi bjuder in till lite lättsam ”stadsnära” skådning och ser vilka arter som anlänt. Vi vandrar på Södra hällarna. De skyddande dungarna och vida havsutsikten ger chans till många spännande arter. Samling kl. 10:00 på P-platsen vid Södra hällarna (söder om Leva kungslador). Ledare Sivert Söderlund, tel. 0703 32 66 77.

 

Söndag den 18 april – Vårfåglar i Sundre (1, 2, 5)

Nu är vi förhoppningsvis ”mitt i våren” med drillande lärkor, knixande stenskvättor och flyttande fågelflockar på väg norrut. Vi börjar, som brukligt, nere vid Hoburgen, sen ser vi vad som passar för den vidare skådningen. Samling på parkeringen norr om Hoburgsklippan kl. 07:00. Ledare Per Smitterberg, tel. 0705 68 53 68.

 

Söndag den 25 april – Grötlingboudd och Tuttar (40)

Dags att besöka ett område vi sällan besökt. Här möts gammal kulturbygd och betade marker med strandängarna. Vi spanar efter gäss, änder, vadare och örnar av olika arter. Vandringen går till Tuttarården, sammanlagt en promenad på ungefär 4 km. Samling kl. 10:00 på P-platsen strax före de sista gårdarna på udden. Ledare Sivert Söderlund, tel. 0703 32 66 77.

 

Söndag den 9 maj – Allkvie änge (65)

Nu bör de flesta rösterna i småfågelkören ha kommit igång och det vackra änget vara fyllt av trevliga arter. Lättsam utflykt till en tämligen stadsnära lokal med allt man kan önska av ett gotländskt änge. Samling kl. 08:00 på parkeringen. Ledare Per Smitterberg, tel. 0705 68 53 68.

 

Lördag och söndag 29-30 maj – Lilla och Stora Karlsö (29 & 30)

Det är ganska många år sedan vi gjorde en ”fleradagars” utflykt men nu är det dags. Vi besöker våra två berömda ”fågelöar”. Först kommer vi till Lillön och åker vidare samma eftermiddag till Storön, varifrån vi åker hem nästa dag. En unik chans att besöka dessa pärlor i ”rätt tid”, när fågellivet är som mest intensivt. Sista anmälan 31 januari. Pris 1200:- inklusive resa och boende. 15 platser är förbokade och ”först till kvarn” gäller. OBS! Detta är en medlemsresa. Kontaktperson för resan är Sven-Olof Lundgren och anmälan samt frågor besvaras via mail till medlem@blacku.se.

 

Kom gärna med tips och idéer till evenemang.

 


Program i PDF-format

 

Du hittar programmet i pdf-format här.